Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Кои са трите най-големи заплахи според българското общество

Анастас Стефанов от Изследователния център Тренд в предаването Клуб Investor, 23.07.2016

20:20 | 23 юли 2016
Автор: Investor.bg
Анастас Стефанов от Изследователния център Тренд. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Анастас Стефанов от Изследователния център Тренд. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българите определят радикалния ислям, бежанците и тероризма като трите най-големи заплахи. Това коментира Анастас Стефанов от Изследователния център „Тренд“ в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му 68% от респонденти, участвали в социологическо проучване на изследователския център, са настроени по-скоро положително спрямо ЕС. 60% от тях имат позитивно отношение към Русия, а 44% са респондентите, които заявяват положителната си нагласа спрямо НАТО. Доминиращи са и позитивните нагласи по отношение на САЩ, където обаче около 1/3 от респондентите се колебаят да дадат категорична оценка в един от двата полюса, отбеляза Стефанов. 65% от анкетираните българи имат положителна нагласа спрямо Германия. Интересен факт е, че 31% от българите имат по-скоро положително мнение спрямо Китай, допълни още той. 

85% от респондентите отбелязват терористичните атентати като най-голяма заплаха за страната, следвани от радикалния ислям с 84% и бежанската криза с 82%. Проучването е реализирано в периода 2-11 юли. Според експерта е необходим технократичен подход към проблема с тероризма. По думите му трябва да се говори по-скоро за превантивни и стратегически мерки. Политизирането на тази тема с цел извличане на политически дивиденти в различни части на политическото пространство е проблем.

Вижте повече във видеото: