Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Красен Станчев: Кризата в заетостта няма да е по-тежка от 2008-2009 г.

Красен Станчев, икономист, Клуб Investor, 19.09.2020

20:31 | 19 септември 2020
Обновен: 21:34 | 19 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Кризата в заетостта няма да е толкова тежка, колкото беше през 2008-2009 г., когато безработицата нарасна до 13% и остана такава за период от 2-3 години. Сега безработицата ще се удвои, което означава, че ще достигне до 8%. Това каза икономистът Красен Станчев в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков

Станчев посъветва бизнеса да не гледа икономическите данни от тази година спрямо миналата, а да ги сравнява спрямо по-ранни периоди на 2020 г. Той даде за пример външното търсене, като посочи, че поръчките отчитат спад от 20% през май, сега понижението е в размер на 41%. По отношение на вътрешното търсене Станчев заяви, че спадът на поръчките е бил 17-процентен през април, а сега е двоен - 34%. 

“Няма начин това да не се отрази на големи сегменти в българската икономика”, изтъкна той. 

“Има спад и във високите технологии, защото голяма част от техните услуги са свързани с търговия, с интернет реклама, със счетоводни услуги, с разплащателни услуги и т. н.”. 

Станчев коментира и емитирането на дълг в размер на около 5 млрд. лв. от българското правителство. Той заяви, че чисто технически сделката изглежда добра. 

“Дългът е емитиран в ситуация, която не е много ясна и не е ясно за какво ще се харчат парите. От друга страна, лихвите не са лоши”, посочи експертът, като отдаде това на натиска от разширеното парично предлагане на Европейската централна банка. 

Според него е удачно средствата да бъдат насочени към поддържане на платежоспособността на банковата система у нас, предоставянето на по-голяма прозрачност на държавните поръчки, подбирането на проекти, които спестяват разходи - не само на България, но и на други страни, и имат дългосрочен напредничев ефект за стимулиране на нетрадиционни енергийни източници. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Видеа с всички гости на предаването “Клуб Investor” гледайте тук