Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има реален шанс за отпадане на визовия режим с Канада

Алекс Нестор в Клуб Инвестор, 16.07.2016

22:31 | 16 юли 2016
Автор: Кирил Петков
Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мисля, че има реален шанс Канада да постави реални времеви критерии за отпадане на визовия режим и да се пътува безвизово за Канада. Това каза Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа и вице-президент на Американската търговска камара в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

По думите на специалиста преговорите за подписване на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада са във финална фаза. "Те продължават и предстои среща през есента, октомври месец. След това се очаква всички държави членки на ЕС да ратифицират споразумението преди то да влезе в сила". Специалистът обясни, че са се активизирали и преговорите между Канада, Румъния и България за отпадане на визовия режим. 

"Канада в момента прави оценка на критериите и оценка на ситуацията в България и Румъния и се очаква през септември да се произнесе за оценката си и за времевия период, в който могат да паднат визите за български граждани, които пътуват за Канада". 

Българската диаспора в Канада е между 80 и 100 000, като най-голяма е концентрацията на българи в Торонто и Монреал, каза Нестор. Търговският стокообмен между България и Канада за 2015 година е 90-100 млн. долара. За сравнение стокообменът на Италия и Канада е над 4 млрд. евро.  

"Канадският бизнес е много мързелив по отношение на инвестиции в други държави. 60% от стокообмена е със САЩ. Канадската икономика процъфтя след споразумението за свободна търговия със САЩ, въпреки че преди подписването му канадците чертаеха много апокалиптични картини".

Вижте целия коментар: