Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Камен Колчев: Членството ни в ERM II е котва на стабилността

Камен Колчев, главен изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг, Клуб Investor, 18.07.2020

12:27 | 24 юли 2020
Обновен: 12:40 | 24 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Членството на България към валутния механизъм ERM II и банковия съюз е най-важната икономически новина за нас от 10 г. насам. Това е важна котва на стабилността. Преките ефекти от това ще видим след приемането ни в еврозоната. Но сега ще почнем да усещаме позитивни ефекти като повишаване на кредитния рейтинг и доверие и предимството от това да имаме кредитор от последна инстанция в лицето на Европейската централна банка, заяви Камен Колчев, главен изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Надявам се до края на годината да има ефективна ваксина срещу коронавируса. Това ще успокои пазарите и икономиката. Все още сме в криза, която не знаем колко ще продължи и не знаем колко дълбока ще е рецесията. Неяснотата е един от най-лошите фактори за икономиката".

"Антикризисните мерки у нас не са достатъчни. Работещата мярка е "60 на 40" и спасява редица малки бизнеси", подчерта Колчев.

Според него България може да заеме и повече дълг, но е важно колко ефективно ще разходи средствата, а в този план страната не е отличник. 

"Когато капиталът е нисък, едно предприятие обаче няма как да набере дълг до безкрайност".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" вижте тук.