Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Целта на издателствата е намаленото ДДС върху книгите да стане постоянна мярка

Веселин Тодоров, издателство "Сиела", Асоциация "Българска книга", Клуб Investor, 13.06.2020

21:05 | 13 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Мярката за намаляване на ДДС върху книгите до 9% е нещо много добро. От нашата асоциация се борим за това в продължение на повече от 15 години. Все още ни притеснява, че се говори за временна мярка. Целта ни е да убедим правителството, че това трябва да е трайна мярка. Това каза Веселин Тодоров, издателство "Сиела", Асоциация "Българска книга", в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

"Всеки месец с по-ниско ДДС е добре дошъл. Надяваме се да се стигне до там, че мярката да стане постоянна. България е на вторo място в света по най-високо ДДС върху книгите".

Той коментира, че намаляването на ДДС върху книгите е мярка в подкрепа на потреблението.

"В „Сиела“ категорично ще намалим цените на новите книги. Ще разчитаме на това, че ще се продават повече книги, които да достигнат до повече читатели. Ще можем да издадем повече книги, които обикновено сме отхвърляли като потенциални кандидати за издаване".

По думите му Министерството на образованието и министерството на културата обикновено на година купуват книги за между 45 и 50 млн. лева с ДДС. "Тоест, и те ще спестят от намаляването на данъка", допълни той.

"Ще се опитаме да убедим правителството мярката да остане в сила с повече продажби и намалени цени".

"Около 9 хил. нови заглавия годишно се издават в България", каза още Тодоров.

Вижте целия разговор във видео материала.

Всички гости на Клуб Investor вижте тук.