Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Потребителят има право да купува и вредни храни, но не трябва да бъде заблуждаван

Богомил Николов и проф. Йордан Гогов в Клуб Инвестор, 18.06.2016

21:10 | 18 юни 2016
Автор: Кирил Петков
Богомил Николов, Активни потребители. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Богомил Николов, Активни потребители. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Традиционни продукти, който присъстват във всички готварски рецепти, на рафтовете в хранителните магазини се продават със все по-различен състав, като някои преминават линията на допустимото. Това каза Богомил Николов от асоциация ​"Активни потребители" в интервю на Ивайло Лаков в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria. По темата за изненадите в състава на едни от най-често присъстващите храни на българската трапеза - майонезата и нейния състав в магазинната мрежа с телефонен коментар се включи и проф. Йордан Гогов, преподавател във ВМФ - Пловдив, който каза:

"Говори се, че няма стандарт за майонезата, което не е вярно. България има стандарт от 1987 година и там много ясно пише, че има яйчни и безяйчни майонези, има високо-маслени и ниско-маслени майонези. Стандартът не е задължителен, а доброволен, но много от фирмите се придържат към него". 

огато подготвяхме проучването и потърсихме стандарти и норми буквално за пет минути намерихме за САЩ, Франция, Белгия, но българският държавен стандарт е някаква тайна, която може да бъде намерена само в специализирана библиотека", каза Николов. По думите му потребителят трябва да има достъп до цялата информация, която касае неговото хранене и тя трябва да е обозначена ясно на етикета. "Потребителя има право да си купува дори и вредни храни, но е важно да не бъде заблуждаван".

Гостът коментира и ГМО-храните, както и предстоящите проверки на други групи храни, които планира асоциацията.  

Вижте целия коментар: