Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Имигрантите от България и Румъния са донесли големи икономически ползи за Великобритания

Джеймс Мидуей, икономически съветник на Лейбъристката партия, в Клуб Investor, 11.06.2016

21:16 | 11 юни 2016
Автор: Севделина Илиева
Джеймс Мидуей, икономически съветник на Лейбъристката партия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Джеймс Мидуей, икономически съветник на Лейбъристката партия. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има доказателства, че имигрантите, които идват от страни като България и Румъния, са допринесли много по отношение на данъците във Великобритания. За последните 10 години 22 млрд паунда допълнително са се насочили към обществени услуги. Така че икономическите ползи са очевидни. Това каза Джеймс Мидуей, икономически съветник на Лейбъристката партия, в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира възможните изходи от референдума за оставането на Великобритания в ЕС, както и последствията от взетото решение. "Лейбъристката партия беше много ясна в позицията си за оставане, но иска да прокара реформи в ЕС, защото смята, че той може да стане по-добра институция. Има много неща, с които не сме съгласни, като споразумението TTIP и ефекта му върху здравеопазването и трудовите отношения.", обясни той.

Мидуей каза също, че краткосрочният риск от напускането на ЕС е шокът, който ще изпита британската икономика. "Основното тук е несигурността - никой не знае какво ще се случи, ако се гласува за Brexit. Ще трябва да се предоговорят всички договори, които Великобритания има с ЕС и страните от него.", каза още експертът. 

Вижте целия разговор тук: