Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Бизнес моделът е от ключово значение за успешния маркетинг

Огнян Дренски, директор в Училище за бизнес компетенции, в предаването, Клуб Investor, 09.04.2016

21:00 | 9 април 2016
Обновен: 21:50 | 9 април 2016
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Това, което продава една стока е стойността, която клиентът получава. По тази причина, когато се прави нов продукт или технология, от изключително значение е първо да се конструира ценността за сегмента, в който продаваме, а след това тази ценност да се комуникира адекватно с клиента. Ако клиентът не разбере ползите, които получава, той не купува или забавя вземането на решение за покупка. Това каза Огнян Дренски, директор в Училище за бизнес компетенции, в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него посредством интернет се появяват много нови бизнес модели. По думите му това е средата, която не позволява масово облъчване на голяма публика. "Важно е да се научим да правим ниши, тъй като хората не искат да бъдат шаблонизирани и по тази причина търсят ниши, които отговарят на техните интереси", посочи още той.

Сериозното предизвикателството, с което трябва да се справят фирмите през последните години е да се научат да конструират на първо място бизнес модела, по който те разработват и продават продуктите си.

Използването на различни канали за рекламирането на един продукт зависи от това каква е целевата публика и стратегията на отделната компания. По думите на експерта голяма популярност в последно време придобива т.нар. inbound marketing.

Една от основните разлики в маркетинга на големите и малките компании е, че големите компании имат бюджет и вярват в рекламата, докато малките компании с ограничен бюджет са по-гъвкави и използват по-иновативни техники, за да постигнат целите си.

Вижте целия разговор във видеото: