Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инвеститорите са съсредоточени върху високорисковите сектори

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 30.05.2020

21:33 | 30 май 2020

Инвеститорите са съсредоточени върху високорисковите сектори, които бяха дълбоко разпродадени в началото на коронавирусната криза. Това мнение изрази финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Виждаме как коронавирусът постепенно, но устойчиво отшумява от глобалната картина. Виждаме все по-малко новозаразени с изключение на огнищата в Бразилия и САЩ. Наблюдаваме и по-малък икономически ефект от очакваното. Рисковият апетит е продуктиван и от единното мнение на Европейския съюз по отношение на стимулите в отговор на кризата. Пакетът от 750 млрд. евро обнадежди инвеститорите", посочи Ваньов.

"Виждаме интересни движения на пазарите на държавен дълг, като например при нашите регионални съседи. Македония е напът да пласира успешна шестгодишна емисия".

"Технологичният сектор се представя най-добре в САЩ", потвърди анализаторът.

По отношение на автомобилната индустрия Ваньов отбеляза, че се отчитат спадове от 70-80%, а във Великобритания - от над 90%, в продажбите на нови автомобили.

Гостът взе отношение и по темата за американско-китайските отношения. Според него в тях водещ ще бъде политическият контекст, не толкова сериозният разум и икономическа логика. По думите му американският президент Доналд Тръмп има нужда от поляризиращи събития преди изборите, затова фаза 2 от търговската сделка му се струва малко вероятна.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" вижте тук.