Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Инвестиционната карта на развитите икономики се пренарежда

Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите в Expat Capital, Клуб Investor, 16.05.2020

21:04 | 16 май 2020
 Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите в Expat Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите в Expat Capital. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Постепенното възстановяване на пазарите, което наблюдаваме през последните 3-4 седмици, е породено от оптимизъм, а не от реални фундаменти. Това каза Никола Янков, управляващ партньор и председател на Съвета на директорите в Expat Capital, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

"Американският индекс Russell 2000, който отразява състоянието на икономиката на САЩ по-добре от S&P 500, далеч не се е възстановил от нивата си през февруари преди кризата. Тоест, гръбнакът на американската икономика – производителите и компаниите от сектора на услуги, не  успяват да привличат инвестиции и да защитат стойностите на акциите си от февруари". 

Той отбеляза, че големите технологични компании като Amazon, Facebook и Google движат индексът S&P 500 нагоре. "Те спечелиха от тази криза. Техните приходи нараснаха и ето защо тяхната тежест в индекса е по-голяма", допълни Янков.

"Има пренареждане на инвестиционната карта на развитите икономики, където някои са печеливши и други са големи губещи. Сред губещите са компаниите от енергийния сектор, банковите акции също са засегнати доста заради очакванията за рецесия". 

Според него човек вече трябва да има секторен подход в инвестирането.

"Широкото индексно инвестиране не е достатъчно в тази ситуация. Има сектори, които ще се представят по-добре в бъдеще. Те са свързани с онлайн платформите, електронната търговия и дигиталната комуникация". 

Янков заяви, че секторът на недвижимите имоти ще бъде силно засегнат. 

"Секторът на недвижимите имоти, туризмът, транспортът и финансовият сектор в Европа няма да са същите след кризата. Потребителските навици ще са променени. Хората няма да пътуват толкова много. Портфейлите на банките ще бъдат влошени заради ръста на безработицата и хората няма да могат да си обслужват със същия успех кредитите". 

Вижте целия разговор във видеото. 

Всички гости на Клуб Investor вижте тук.