Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

IT секторът ще е в ядрото на възстановяването на икономиката ни

Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ, основател на IMPERIA Online, Клуб Investor, 02.05.2020

20:33 | 2 май 2020

IT браншът у нас не е застрахован от настоящата криза. Ние работим и с останалите сектори, и когато те имат проблеми, това засяга и нашия сектор. Като цяло обаче ИТ секторът ще бъде в ядрото на възстановяването на българската икономика, коментира Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ, основател на IMPERIA Online, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Съвкупният IT сектор в България генерира повече 7% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. 3% от БВП генерира само софтуерната част от него", подчерта гостът.

"Когато бързият растеж на компаниите спре, може да се появят кешови проблеми за тези от тях, които са израснали най-агресивно", смята Димитров.

"Финансовият директор на една компания гледа да обхване тримесечието и да следи да има добра печалба. Работата на изпълнителния директор е да погледне отвъд тремесечието, в перспектива".

Доброслав Димитров изрази опасенията на представителите на IT бранша да не би да бъдат неглижирани на ниво държавност.

По думите му България може и да спечели в настоящата ситуация, ако се движи с досегашните си темпове на развитие. Димитров е убеден, че държавата трябва да подпомогне засегнатите видове бизнес, най-вече в туристическия бранш.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването Клуб Investor може да видите тук.