Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Да продаваш изкуство по време на криза

Петко Дурмана, художник, инициатор на платформата "Купи изкуство, помогни на художник", Клуб Investor, 02.05.20

21:04 | 2 май 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Платформата "Купи изкуство, помогни на художник" беше създадена с цел солидарност към художниците, които в ситуация като сегашната не могат да продават в галерии и да участват в изложения. Чрез тази платформа те могат директно да продават изкуство. Това каза художникът Петко Дурмана, инициатор на платформата, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.  

По думите му успехът на платформата се дължи на няколко основни причини.  

На първо място, според него, тя дава възможност на хоратаа, които са искали да си купят картини, но не са имали възможност, сега да го направят.  

“Втората причина е, че хората сега са по домовете си. Всеки има повече време да разглежда изкуство в интернет, хората осъзнават колко важни стават домовете в техния живот. Гледайки една гола стена, те се замислят защо да не закачат картина на нея”, обясни Дурмана.   

Третата причина според художника е че за разлика от много галерии, които направиха онлайн изложби, в платформата има обратна връзка.  

“Хората могат директно да си говорят с авторите и съответно авторите могат да получават подкрепа и окуражение”, добави Дурмана.  

Той посочи, че в платформата има поне 400 автора и около 10 000 произведения на изкуството.  

Вижте повече във видеото.  

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.