Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Какви са възможностите пред инвеститорите при големите разпродажби заради коронавируса?

Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт, Клуб Investor, 07.03.2020

23:17 | 7 март 2020
Обновен: 22:15 | 4 юни 2020
Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В началото на всяко масивно разпродаване абсолютно всички сектори са потърпевши. Това се видя и в началото на тези разпродажби заради коронавируса. Дори и компании, които се считат за убежища, като златодобивните компании бяха разпродадени с пазара. Това каза Георги Георгиев, Карол Капитал Мениджмънт, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

"Когато има такива рискове, се продават абсолютно всички активи в началото, докато се отсеят кои сектори ще бъдат с по-големи възможности за растеж и инвеститорите да насочат средствата си натам".

Той коментира, че акциите на медицинските компании, за които се предполага, че могат да изобретят ваксина срещу коронавируса, биваха купувани спекулативно от част от инвеститорите. „Но цялостно всички сектори бяха разпродавани в дните на паника“, допълни той.

По думите му в такъв момент инвеститорите трябва да имат ясен план дали са дългосрочни инвеститори.

"Инвеститорът трябва да е готов да приеме волатилността, за да може да спечели от очакваната средно годишна доходност, която е около 9% към този момент на базата на историческото представяне на S&P 500".

Според него когато инвеститорът има възможност да следи пазара ежедневно, той може да намали риска в този момент и да търси по-добри нива.

"Статистиката показва, че пазарът успява цялото си позитивно движение в рамките на 10 много силни търговски сесии в годината".