Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Загубата на човешкия суверенитет е сред рисковете от изкуствения интелект

Д-р Мариана Тодорова, футуролог, Клуб Investor, 29.02.2020

21:00 | 29 февруари 2020
д-р Мариана Тодорова, футуролог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
д-р Мариана Тодорова, футуролог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едно от големите предизвикателства, свързани с изкуствения интелект, е загубата на човешки суверенитет. В хода на развитие на изкуствен интелект все повече решения ще бъдат отдавани на него. Това каза д-р Мариана Тодорова, футуролог, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков

"В момента дебатът в Пентагона е дали трябва да се предостави решението на изкуствения интелект как да продължат бойните действия и дали да имат достъп до ядрени оръжия. За да сме конкурентоспособни в много сфери, трябва да използваме изкуствен интелект, но така се лишаваме от човешкия суверенитет".

По думите ѝ подобни влияния ще има в политиката, икономиката и социалните системи.

"Може да говорим за загуба на когнитивни способности, защото ще се учат все по-малко чужди езици. В момента има платформи за изкуствен интелект, които към днешна дата правят много добри преводи от 171 езика".

Тя говори и за влиянието на съществуващия към днешна дата тесен изкуствен интелект.

"Дори на ниво тесен изкуствен интелект има огромно влияние и това се вижда в бъдещето на пазара на труда. Към днешна дата изкуственият интелект може да замени успешно десетки професии".

Според Тодорова сега е времето за глобален дебат и да се очертаят рамките, в които да се разпростре изкуствения интелект.

„В екологията, науката и медицината изкуственият интелект може да даде много решения, но други сфери, в които има много човешки взаимоотношения като политическите и социално-икономическите системи трябва да останат територия, в която решенията се взимат от човека".

Гледайте целия разговор във видеото.