Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европейският съюз трудно може да реализира визия за глобалния ред

Даниел Стефанов, Европейски съвет за външна политика, Клуб Investor, 08.02.2020

20:35 | 8 февруари 2020

Брюксел и Лондон трябва да обсъдят търговското споразумение помежду си. Въпреки че е важно, то не е всичко, още повече, че целта на това споразумение е да се действа на принципа, че всичко трябва да се уговаря едновременно. Това каза Даниел Стефанов, Европейски съвет за външна политика, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„Тонът, че едно излизане от Европейския съюз е много трудно и не трябва да се повтаря от другите страни членки, трябва да спре“.

По думи на госта Великобритания трябва да бъде един от партньорите на Европейския съюз в бъдеще.

„Проблематичните неща са няколко – Европейският съюз е доста муден във външната политика, няма достатъчно отдадени партньори, с които да може да се реализира визия за глобалния ред, както и вътрешната единност между държавите членки на блока“.

Стефанов коментира и новите правила за приемане на бъдещи страни членки.

„Никой не иска да приеме държави, които могат да се окажат с политически институции, които да работят срещу европейските ценности и върховенството на правото“.

Според него преговорите стават доста политически.

„В Западна Европа хората наистина са загрижени за бъдещето на планетата и са за Зелената сделка, докато в източната част на континента обществото е много по-притеснено относно своето икономическо състояние и качеството на демокрацията“.

Даниел Стефанов смята, че идеята зад Зелената сделка е да се отделят средства, така че европейската икономика да направи рязък скок.

„България трябва много ясно да използва този Зелен пакт за модернизиране на икономиката си през следващите години“, допълни още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.