Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Брюксел ще е твърд в играта на покер с Лондон

Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, Клуб Investor, 08.02.2020

21:02 | 8 февруари 2020

Изключителна конфронтация видяхме в понеделник в рамките на разговорите между Брюксел и Лондон, коренно различни бяха позициите относно претенцията и желанията на двете страни. Това заяви Димитър Баларев, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Главният преговарящ на Европейския съюз (ЕС) за Brexit Мишел Барние напомни за договореното споразумение между Борис Джонсън и Европейския съюз от миналия октомври. В него се посочват три условия, според които да бъде договорена тази безпрецедентна търговска сделка. Остават 8 месеца. Същинските преговори ще започнат след 25 февруари".

"Първото условие е Великобритания да спази обещанията си относно политиката във връзка с конкуренцията и държавните субсидии. Второто условие е да има реципрочен достъп до водите на Великобритания. Аргументът относно риболова от ЕС е, че в продължение на десетилетия рибарите там са градили своя занаят съгласно европейските закони", посочи Баларев.

"В момента кабинетът на Джонсън казва, че тези закони са незначителни, и от една страна, е прав. Третото условие е да продължи Великобритания да спазва европейската конвенция по човешки права".

"Борис Джонсън започна речта си с хвалебствия как Великобритания е преродена. След всичките хвалби той посочи, че неговото правителство играе многопространствена игра на шах, която се изразява в търговски преговори със страни като Япония, Нова Зеландия, САЩ, Канада. Той изказа силни аргументи защо не иска норвежкия модел за бъдещето на търговските взаимоотношения, а канадската сделка", отбеляза гостът.

По думите на Димитъл Баларев Brexit сам по себе си е нещо хубаво, но не е бил достатъчно добре реализиран. Това, което Джонсън може да направи с канадската сделка "СЕТА", се харесва на английския народ, но трябва да се направи компромис.

"Гибралтар ще бъде изключен от всякакви бъдещи търговски споразумения".

Гледайте целия разговор във видеото.