Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Няма как половината от потребявания у нас газ да не бъде руски до края на 2020 г.

Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, Клуб Investor, 01.02.2020

20:30 | 1 февруари 2020

Добре е, че делегация, водена от българския енергиен министър, гостува във Вашингтон и Хюстън, световният център на петролната и газова индустрия. Намеренията ни за разнообразяване на доставките са добри, но е невъзможно казаното от министър Теменужка Петкова - в срок до края на годината половината от потребявания от нас газ да не бъде руски, да се случи. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Първата пречка е, че "Булгаргаз" има дългосрочен договор с "Газпром" за доставка на определени обеми газ, който е до ноември тази година. В него има клаузата take or pay".

Димитров посочи, че другата пречка е, че азербайджанският газ трябва да дойде по интерконектора с Гърция. "Този газопровод се строи в момента. С компанията, която строи, има подписан договор да се финализира през април 2021 г. Няма изгледи да се построи предсрочно", допълни той.

"Шансът е да се търси газ през Турция, но засега не чувам да се водят такива преговори. Въпросът е да има свободен капацитет на пренос".

АЕЦ Белене

"В последните месеци не се е случило нищо особено с АЕЦ "Белене". Това, което влияе върху АЕЦ "Белене", енергийната картина в страната и газовите доставки, са намеренията на новата ЕК да прокара Зелената сделка, която да дефинира енергийния микс на държавите от ЕС за следващите десетилетия. Очертава се, че атомната енергетика и газът ще бъдат в графата на неутралните горива", разкри гостът.

"Разнообразяването на доставките на газ и от САЩ, и от Русия прави България привлекателна. Засега няма изрични американски санкции срещу "Балкански поток". Не бих изключил САЩ да наложат санкции на "Турски поток", макар че подводната част е завършена".

Пламен Димитров подчерта още, че изграждането на "Балкански поток" ще ни струва някъде 3.5 млрд. лв.

Гледайте целия разговор във видеото.