Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Северна Корея може да се окаже с технология, която САЩ нямат

Проф. Нако Стефанов, преподавател, анализатор на процесите в Далечния изток, Клуб Investor, 01.02.2020

21:02 | 1 февруари 2020

Има опасения, че КНДР има хиперзвукови ракети - технология, която още САЩ нямат. Това мнение изрази проф. Нако Стефанов, преподавател, анализатор на процесите в Далечния изток, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. По неговите думи се наблюдава активност в зона, в която се смята че има ракетни установки. 

По отношение на коронавируса той коментира, че има съмнения, че идва от биолаборатория в Китай. Други следи водят към Великобритания. През 2018 г. институтът Pribright във Великобритания е патентовал коронавирус, разработвани са антитела, той е финансиран от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Тогава е проведено "Събитие 201" - симулация какво ще стане, ако се пусне този вирус, а резултатът са 65 млн. жертви по целия свят, посочи той. 

"Ситуацията около коронавируса е много сложна. Вирусът мутира много бързо и много бързо се разпространява. Над 100 млн. души са блокирани. Разпространението му е по въздушно-капков път, инкубационният му период е много  дълъг - до 14 дни. Смъртността е два пъти по-висока заради атипична пневмония", обясни експертът. 

По думите му налице е удар по цялата икономика. 30% от износа на Япония е в Китай, притеснена е и Южна Корея, коментира той. 

Анализаторът коментира и т.нар. Абеномика - от името на японския премиер Шиндзо Абе. 

"Това беше опит той да се справи с кризата на либералния модел с неолиберални методи. Имаше стратегия на "трите стрели" - йената да поевтинее спрямо долара и стоките да поевтинеят. Това стана".

"От друга страна беше самофинансиране на фирмите и трето - вдигането на данъците", обясни проф. Стефанов. 

Гледайте целия разговор във видеото.