Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Готова ли е България за четвъртата индустриална революция

Клуб Investor, 19.03.2016

21:17 | 19 март 2016
Автор: Кирил Петков
Инж. Теодор Маринов, ръководител "Дигитализирано производство и процесни индустрии и задвижвания" в SIEMENS България и Иван Аржентински, основател и управляващ съдружник на ERP България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Теодор Маринов, ръководител "Дигитализирано производство и процесни индустрии и задвижвания" в SIEMENS България и Иван Аржентински, основател и управляващ съдружник на ERP България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Автоматизацията в никакъв случай не означава да изключиш хора от производствената верига и да ги замениш с машини. Повтаряемостта се автоматизира, за да се очаква един добър резултат от производството", това каза инж. Теодор Маринов, ръководител "Дигитализирано производство и процесни индустрии и задвижвания" в SIEMENS България в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria. Гост на Ивайло Лаков бе и Иван Аржентински, основател и управляващ съдружник на ERP България, който заяви че ако една компания "порасне толкова, че да има нужда от ERP система, то тя вече е закъсняла, защото липсата й се осъзнава в момента, в който започнат да се забравят поръчки, да се губи информация при комуникацията и да се къса веригата". 

Гостите коментираха дигитализираното производство и дали българската икономика е готова за четвъртата индустриална революция. 

"Четвъртата индустриална революция, или Индустрия 4.0 е един процес на дигитализация на съвременното производство. За нея започна да се говори през 2011 година. Тя дава една визия, като цяло, една насока на къде ще се развива бъдещото индустриално производство - интегриране на процесите на производство чрез системи за управление. В този процес машините се самоуправляват и дори, в зависимост от желанието на клиента, могат да модифицират самостоятелно произвежданите продукти", каза Маринов.

По думите на Аржентински "нивото на българските компании е такова, че тепърва се въвеждат ERP системи, а четвъртата индустриална революция може да започне тогава, когато отдавна вече такива системи функционират в производството". 

Въвеждането на ERP система в една компания отнема от 3-4 до 36 месеца, каза още основателят на  ERP България. "Това е процес на пакетиране и реаранжиране на процесите във фирмата". "Регистрираме доста голям интерес и поемаме много нови проекти, а това със сигурност е индикатор за съживяване на българската икономика", каза още Аржентински. Според него в България едва около 10% от фирмите, които имат потенциала да използват такива системи са ги внедрили: "Има още много на къде да расте този бизнес".

Аржентински направи и примерна прогнозна калкулация за това колко би струвало въвеждането на една такава система в търговска компания с 20 до 50 души персонал: "В зависимост от решението, което ще се избере, процесът на внедряване би струвал между 20 и 50 хиляди лева. Има един месечен разход, който е от порядъка на 1000 до 2000 лева".

Гледайте цялото интервю.