Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Юлиан Войнов: Brexit е най-лошата опция за британската икономика

Юлиан Войнов, финансист, Клуб Investor, 14.12.2019

20:40 | 14 декември 2019

Мнозинството, което Борис Джонсън събра, беше в рамките на очакваното. Според прогнозите с такова сериозно мнозинство няма да имат проблем за сделката на Джонсън, така че вероятно Великобритания ще напусне Европейския съюз (ЕС) на 31-ви януари. Това каза Юлиан Войнов, финансист, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Гостът припомни за първата сделка на Тереза Мей, при която Великобритания трябваше да напусне ЕС още на 29 март тази година, като преходният период за споразумения в свободната търговия беше около две години.

По думи на Войнов в момента времето за сключване на такава сделка е нищожно.

„Интересно е как ще реагира правителството и самият Джонсън и дали ще се придържа към обещанията, че в края на 2020 г. Великобритания няма да има нищо общо с ЕС или ще загърби тези обещания в името на това да се постигне сделка“.

Гостът смята, че излизането на Великобритания от съюза ще бъде възможно най-лошата опция пред британската икономика.

Според него ще има удължаване на транзитния период.

„Ситуацията с търговските споразумения между Великобритания с ЕС и САЩ, както и с други търговски партньори виси във въздуха, и това трябва да са основните посоки на политически действия на правителството на Джонсън“, добави още финансистът.

Юлиан Войнов коментира и наболялата тема относно това дали Обединеното кралство може да остане едно цяло, след като в Шотландия и Северна Ирландия спечелиха партиите, които подкрепят обединението на острова.

Гледайте целия разговор във видеото.