Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Анализатор: Въпреки последния спад годината е успешна за акциите

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 07.12.2019

21:02 | 7 декември 2019

Инвеститорите се фокусират върху слуховете за случващото се между САЩ и Китай. Във вторник станахме свидетели на изказвате на американския президент Доналд Тръмп от началото на срещата на НАТО в Лондон, че не бърза да сключи търговска сделка до края на мандата си като президент, коментира Николай Ваньов, финансов анализатор, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"В сряда се появи поредната порция новини от неназовани източници, че въпреки изострянето на тона на Тръмп преговорите продължават и първа фаза от сделката ще бъде приключена преди 15 декември. Възникна и търсене на швейцарския франк и японската йена, на облигации и други активи убежища. Инвеститорите се опасяват от неслучване на търговско споразумение", посочи Ваньов.

"Импийчмънтът на Тръмп е повече политическо шоу".

Финансовият анализатор отбеляза, че Федералният резерв на САЩ (Фед) е под натиск, въпреки че лихвените равнища в САЩ са запазени поне към този момент. "От друга страна, в Европа всички очакват позицията на Кристин Лагард относно отрицателните лихви. Германците настояват за вдигане на лихвите", допълни той.

"Въпреки последния спад акциите като цяло отчитат успешна година".

Гостът отбеляза значението на срещата на ОПЕК. Според него тя е поредната пиеса на надиграване на участниците в организацията на страните износителки на петрол. Той подчерта и акцента върху първичното публично предлагане на компанията Saudi Aramco.

По повод 2020 г. анализаторът изтъкна, че основните банки дават разнопосочни прогнози.

Гледайте целия разговор във видеото.