Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Либералната демокрация е в криза

Страхил Делийски, политолог, Клуб Investor, 02.11.2019

20:31 | 2 ноември 2019

Либералната демокрация е в криза и се нуждае от спешно реформиране. Напреженията, които идват най-вече от крайната десница, могат да доведат до ситуация, която много да напомня на навечерието на Първата световна война. Това каза Страхил Делийски, политолог, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира политическата ситуация в Европа в контекста на предстоящите предсрочни избори във Великобритания през декември.

„Brexit и какво изобщо ще се случи с конструкцията на Обединеното кралство, имайки се предвид нарастващата национална гордост на Шотландия, ще са двете ключови теми на този вот“, посочи Делийски.

Според него политическата криза във Великобритания също е сигнал за проблемите пред демокрацията.

„Либералната демокрация и нейните институции все по-трудно удържат на предизвикателствата от последните няколко години“.

Гостът се спря и на нарастващата популярност на антисистемната „Алтернатива за Германия“ в най-голямата европейска икономика. Той оспори твърденията на някои анализатори, че влизането на този тип организации в системата ще ги „опитоми“ и дерадикализира. По думите на Делийски участие на антисистемна партия в управлението допълнително ще ерозира либералната демокрация отвътре.

„Тези настроения съществуват и то не само в немското общество. В най-голяма степен те са функция на социално-икономическата ситуация, на растящите неравенства и привличат все повече поддръжници“, добави Делийски. Според него това е поредното доказателство, че ключови институции на либералните демокрации след Втората световна война губят подкрепа и ефективност.

„Усеща се една системна криза и липсва системен отговор на тази криза“.

Вижте целия разговор във видеото.