Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Милен Керемедчиев: Има сигнали за края на ерата Ердоган

Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката, Клуб Investor, 19.10.2019

20:30 | 19 октомври 2019
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няколкото операции на турския президент в Сирия и тяхното безславно завършване показват началото на края на ерата Ердоган. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи и на икономиката, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„С изборите в Истанбул се видя разочарованието от Ердоган на прогресивната турска общност, интелигенцията, в това число и бизнеса“, посочи Керемедчиев.

„Негативният ефект върху турската икономика за последните 8 години се равнява на 200 млрд. долара. Около 40 млрд. долара от тях са за разходите за военните операции на Турция, толкова са разходите и за релокацията и акомодирането на бежанците на турската територия и около 120 млрд. долара са преките загуби за турската икономика от негативния ефект от войната“.

Керемедчиев добави, че се очаква още 30 млрд. долара да струва на турската икономика да релокира 2 млн. сирисйки бежанци отново на сирийска територия.

„Това показва доколко Ердоган агресивно се опитва да привлече нови капитали, за да може да спаси икономиката си – било то чрез конфронтацията с Европейския съюз в Източно Средиземно море, агресивната битка за привличането на Volkswagen и пр.“.

Според госта възможностите на България за завод на германския автомобилен концерн са все още живи, тъй като едва ли Volkswagen би си позволил подобно петно след скандала „Дизелгейт“.

„Тази инвестиция от икономическа и финансова се превърна в политическа. Оттук нататък реалните ѝ шансове намаляват“.

Експертът коментира и заплахата от американски санкции, надвиснала над турската икономика.

„Възможността САЩ да изготвят санкции, равняващи се на 100 млрд. долара, означава не толкова, че турската икономика ще пострада директно, но, че изцяло имиджът на икономиката ще се срине“.