Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Огромна част от българското население е в риск от енергийна бедност

Д-р Драгомир Цанев, изп. дир. на EnEffect, Клуб Investor, 05.10.2019

21:00 | 5 октомври 2019

Огромна част от населението у нас е заплашена от енергийна бедност. Проблемът не е само български, той е европейски. Това каза д-р Драгомир Цанев, изп. дир. на EnEffect, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„Близо половината от българското население има проблем да си позволи комфортни условия в домовете“, посочи Цанев, като се позова на скорошен доклад.

"Най-устойчивото решение на проблема е обновяването на сградите", добави той. 

„Принципът е много прост. Когато намалим нуждата от отопление, намаляваме разходите за енергийното бедните потребители и намаляваме емисиите на замърсяващи субстанции“.

Според Цанев програмата за енергийна ефективност у нас има ефект до известна степен от гледна точка на намаляването на разходите за енергия.

„Най-важният от всички успехи, които тя постигна, е, че организира хората и им показа какви ползи биха могли да имат“, каза още той.

Гостът се спря и на подпомагането на домакинствата със замяна на отоплителните уреди в тях.

„Нещата трябва винаги да се комбинират – от една страна, трябва да имаме качествена сграда, от друга страна, трябва да имаме модерна отоплителна уредба“.

Според него политиките у нас трябва да бъдат координирани по-добре.

„В момента в България с програма се подпомага потреблението на дърва и въглища, а в същото време се сменят печки със сходен финансов ресурс за чистота на въздуха... Финансирането на различни мерки е малко противоречиво“.

Очаквайте видео материал