Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Няма универсален метод за преценка на риска при кредитирането

Клуб Инвестор 5.03.2016

10:13 | 7 март 2016
Обновен: 14:54 | 10 март 2016
Автор: Александра Попова
Деян Василев (в центъра) и Мартин Паев (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Деян Василев (в центъра) и Мартин Паев (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Водещото при кредитирането вече е риск отделът на една банка, а не кредитния й отдел. Това коментираха в предаването „Клуб Инвестор“ с водещ Ивайло Лаков Мартин Паев от Сортис Груп и Деян Василев, директор на „Моите пари“. Заради по-високия дял на лошите кредити в последнaта година-две, банките отпускат заеми много по-бавно.

„Допреди време банки даваха оферти за кредит на втория,третия ден. Сега отнема повече време защото всичко минава през риск отдела и предлагат нещо по-изпълнимо“, даде за пример Паев.

Всяка банка има собствен подход, няма универсален модел за преценка на риска, коментираха участниците. При кредитирането на фирми се гледа дори и състоянието на активите им в миналото, за да се прецени дали са надеждни да изпълнят условията по кредита.

Все още има какво да се желае по отношение на лихвите, коментира Василев. Тези при депозитите са достигнали средните за Европа нива, но при кредитите остават високи, допълни той.

В първата част на предаването ще видите и Мари Мауад от Bloomberg - Париж. Тя обобщи представянето от мобилния конгрес в Барселона миналата седмица. Това е най-големият технологичен конгрес в Европа. Над 100 хил.души са участвали. Samsung е бил хитът сред мобилните технологии като е представил новата си мобилна камера, въртяща се на 360 градуса. Автомобилите са наблегнали на „свързаните“ модели – с интернет и стрийм приложения.

 

Повече от предаването – вижте в част I във видеото!