Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Рязък спад на юана ще даде началото на следващата икономическа криза

Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, Клуб Investor, 10.08.2019

21:00 | 10 август 2019
Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-лошият сценарий за глобалната икономика, подобен на ситуацията през 2008 г., включва рязка обезценка на китайския юан, която да не е предизвикана от държавата. Това каза Цветослав Цачев, гл. инвестиционен консултант в Елана Трейдинг, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Спад на юана значи да се получи голям шок във финансовата система, където има огромно количество дълг... Китайската икономика работи по примера на американската – с изключително много дълг се генерира растеж“.

Всички нови стимули на централните банки няма да имат забележим ефект в рамките на повече от няколко тримесечия, посочи Цачев.

Според него най-добрият сценарии за глобалната икономика е американският президент Доналд Тръмп да спре търговската война, което е много малко вероятно, и световната индустрия се стабилизира.

„Това ще даде възможност глобалната икономика да направи още 1-2 години на подобрение. Оттам пазарите няма да се сриват панически и ще даде малко време, отлагайки следващия етап на икономическия цикъл“.

Много показателно за това как американският пазар загуби силата си след намаляването на лихвите от Федералния резерв е състоянието на финансовия и технологичния сектор, които губят позиции, посочи Цачев. Според него финансовите пазари ще започнат да губят допълнително почва заради негативните лихви.

Очаквайте видео материал с целия разговор.