Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Всички пътища към следващ председател на ЕК водят до Меркел

Здравко Попов, председател на Институт за публична политика, Клуб Investor, 29.06.2019

21:00 | 29 юни 2019
Здравко Попов, председател на Институт за публична политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Здравко Попов, председател на Институт за публична политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Само хора с голям опит и балансирана политическа култура биха могли да се справят наследяването на председателския пост от Жан-Клод Юнкер в Европейската комисия. За момента всички пътища водят към германския канцлер Ангела Меркел. Това каза Здравко Попов, председател на Институт за публична политика, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Меркел чудесно би могла да изиграе ролята на балансьор между Европа, Русия и САЩ... Обективно процесът по избор на следващ председател най-вероятно ще стигне до нея“.

Попов коментира и причините за споровете между Франция и Германия. Той отбеляза, че в тях не става въпрос само за персоналните фигури в надпреварата кой да оглави водещата институция на блока, но и за провеждането на линия, която да осъществи някакво ново разбиране за проекта Европейски съюз.

„Вижда желанието на френския президент Еманюел Макрон да промени статуквото на блока, което се доминира от Германия по един безспорен начин. Неговата линия е да наложи един френски модел за Европа, а това няма как да се случи през фигурите, които бяха предложени за водещите постове в европейските институции“.

Според госта Франция разбира, че след излизането на Великобритания, съперничеството за институционалното ръководство в ЕС наистина ще се разпределя между Париж и Берлин.

„Ядрото на блока ще е по-малко, а поради тази причина стават и по-ярки интересите на водещите сили“.

За намаляване на различията в Европа трябва да се намери формулата, по която националната и европейската идентичност на гражданите да открият спокойствие, смята гостът. Според него ЕС се нуждае от начин, по който хем да задържи европейския суверенитет, хем да запази и този на националните държави.

Попов коментира и напрежението между Вашингтон и Техеран. Той отбеляза, че в Иран вече се води война, макар да не е класическа.

Дори само на ниво киберпространство това вече е война, каза гостът. Имаме доста сериозна поредица от санкции, които САЩ наложиха на Иран, което също е твърда сила и не е част от дипломацията, добави той.