Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

На какво се дължи затишието на петролните пазари?

Кристиян Фезелов, управление на риска в Капман Асет Мениджмънт, Клуб Investor, 25.05.2019

21:30 | 25 май 2019
Кристиян Фезелов, управление на риска в Капман Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кристиян Фезелов, управление на риска в Капман Асет Мениджмънт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента наблюдаваме затишие на петролните пазари, продиктувано основно от факта, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори успяват да се справят с американското ембарго срещу износа на ирански петрол. Това каза Кристиян Фезелов, управление на риска в Капман Асет Мениджмънт, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира динамиката на щатските капиталови пазари, като отбеляза, че се очакват по-дълбоки корекции на индекса Dow Jones.

Навлизаме в летните месеци и стратегията „продай в май и изчакай до септември“ може би ще бъде в сила тази година“.

Решението на американския президент Доналд Тръмп да спре доставките на високотехнологично оборудване и чипове към китайския технологичен гигант Huawei също ще има своето отражение, коментира Фезелов.

“Действията на президента са продиктувани основно от развитието на китайската компания, което заплашва американските ѝ конкуренти, както и от факта, че Европа се насочи основно към нея за изграждане на мрежите за внедряването на 5G”.

Според Фезелов някои движения на пазарите сочат притесненията на инвеститорите от наближаваща рецесия.

„Един от фундаментите на международните пазари в момента е, че масово фючърсните контракти на златото, платината и паладия се увеличават. Получи ли се някаква криза, капиталите се насочват директно към златните фючърси и златото като цяло“.

Вижте видео материала с целия разговор.