Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дерегулация и премахване на монопола - решението срещу порочните практики в здравеопазването у нас

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, бивш зам.-министър; Клуб Investor, 06.04.2019

21:00 | 6 април 2019
Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, бивш зам.-министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, бивш зам.-министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако се дерегулира пазарът и се стимулира конкуренцията между компаниите, Здравна каса ще спести повече пари, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, бивш зам.-министър, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Нова в сектора на здравния сектор наредба регламентира начина, по който влизат нови лекарства на пазара в България. Тя ще увеличи срока на постъпването на нови лекарства към българския пазар. "Наредбата поставя нови бариери пред навлизането на нови лекарствени продукти у нас. Досега забавянето е около 3-4 години от регистрацията на продукт до влизането в нашия пазар. С новата наредба този срок ще се удължи. Изисква да се подари определено количество от продукта, след което НЗОК ще прецени дали продуктът е добър и дали да се плати. Това ще затвори достъпа на наши пациенти до важни лекарства", спомена по темата гостът.

"Вторият съществен момент е, че ако лекарство се харесва и потребява повече, толкова по-големи загуби ще трупат самите компании. Пациентът ще е главният потърпевш. Това се отнася и за вече съществуващите медикаменти. Това е брутална намеса в пазара на лекарства, нарушение на правилата на конкуренция, включително и на Закона за защита на конкуренцията".

Водещият мотив за бариерите в случая е да се плаща по-малко от бюджета за лекарства, посочи Стойчо Кацаров. Освен това стои монополът, добави той.

"Какъв е аргументът генерични лекарствени продукти, конкурентните на оригиналните и свалящи цените им, да влизат на пазара 2 години след подаването на заявлението на компанията?"

Д-р Кацаров изказа своето становище по темата за протестите на медицинските сестри. "Медицинските сестри са в неблагоприятни условия на труд и ниско заплащане и протестът им е справедлив. Но исканията им са неадекватни в голяма част. Те например поискаха болниците да не са търговски дружества. Всъщност трябва да се регламентира тяхната професия и какво се очаква от тях. В болниците например санитарите заместват сестрите в някои отношения, което е недопустимо. Освен това има недостиг на кадри в областта. Броят трябва да е поне три пъти по-голям от този в момента", отбеляза той.

Целият разговор проследете във видеото.