Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Чатботът се очаква да спести 8 млрд. долара на 5 сектора в бизнеса догодина

Джина Стоева, певица и Елица Стоилова, СЕО на чатбот агенция "Умни", Клуб Investor, 09.03.2019

20:30 | 9 март 2019
Елица Стоилова и Джина Стоева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Елица Стоилова и Джина Стоева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Първите 5 индустрии от бизнесите, които масово използват чатбот в момента, са застраховането, финансовата сфера, медицината, сферата на e-комерс и m-комерс. През идната година софтуерът се очаква да им спести 8 млрд. долара. А самата технология няма добро или зло в себе, въпрос на избор е как хората я използват. Това каза в коментара си за навлизането на чатбота в бизнеса Елица Стоилова, СЕО на чатбот агенция "Умни", в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков

"Чатботът е софтуерно решение, което се имплементира в месинджър и на сайта на бизнеса, имитира разговора с човек, като предоставя информация на клиентите под формата на текст, видео, PDFфайл или аудио, не е задължително да има изкуствен интелект в него, има различни видове чатботове. Най-простите чатботове изваждат информацията от база данни на бизнеса и я предоставят на клиента, провеждат разговори, зад тях има естествен интелект. А чатботовете с изкуствен интелект са по-сложни софтуерни решения и естествено, по-скъпи", уточни Елица Стоилова.

Според Стоилова базовите чатботове са многофункционални за бизнеса, защото могат да се интегрират с различни платформи и софтуерни системи и освен разговор с клиентите могат да изпълняват други задачи, като взимане на поръчки, резерации, някакви интервюта.

 Към темата се присъедини с личния си опит един от първите потребители на софтуера в средите на шоубизнеса, певицата Джина Стоева.

"За пръв път чух от Елица Стоилова за чатбот, нейната компания ми предложи да ми направят чатбот и ми се стори доста интересно",  разказа за срещата си със софтуерния продукт певицата Джина Стоева. "Това което ме привлече, е че ми предложиха да бъда първата поп-фолк певица, която има чатбот. Ние имаме страшно много фенове, потребители на нашата музика, които ни пишат или искат да разберат нашите предстоящи проекти, предстоящи изяви. За нас физически не е възможно да отговорим на всички. Когато им отговарям, аз съм по-кратка, тъй като не разполагам с много време или поставям една усмивка в знак на благодарност. Докато чатботът понякога използва чувство за хумор, тъй като темите са най-различни. Според мен е голяма услуга за нас, защото нямаме време да отговорим на всички, но в същото време виждаме какво се случва като комуникация в чатбота", посочи певицата Джина Стоева.

Елица Стоилова каза още, че е въпрос на етика е чатботът да обяви, че е чатбот и още в началото на разговора да поясни на какви теми може да помага и разговаря. 

"Първите 5 индустрии от бизнесите, които масово използват чатбот в момента, са застраховането, финансовата сфера, медицината, сферата на e-комерс и m-комерс, т.е. - мобилната търговия, те от години използват чатботовете. За сектора на банките и медицината е изчислено, че през следващата година чатботът ще спести 8 млрд. долара на бизнесите в тези индустрии. Ако се вземат заедно финансите, сферата на обслужването, на застраховането и още 1- 2 сфери, то през следващата година се очаква спестяванията да са на стойност 174 млрд. долара", каза още Стоилова. 

Стоилова каза още, че в действителност има чатботове, които засипват мрежата с фалшиви новини, но в същото време Google инвестира в софтуери, които разпознават тазива фалшиви новини, премахват ги или ги спират. 

"Технологията няма добро или зло в себе, въпрос на избор е как хората я използват", посочи Стоилова.

Гледайте целия разговор във видео материала.