Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има условия за приближаваща лека рецесия

Румен Гълъбинов в Клуб Инвестор, 23.02.2019

22:43 | 23 февруари 2019
Обновен: 03:28 | 4 юни 2020
Румен Гълъбинов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Моите очаквания за пазара са свързани с това, което излиза като анализи и потвърдени вече прогнози на Световната банка, на Международния валутен фонд, на някои инвестиционни банки, включително и един икономист, нобелов лауреат, който се изказа напоследък, че има условия за приближаваща лека рецесия. Това каза Румен Гълъбинов, управител на Алтернатива Файнаншъл, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Ние би следвало да се подготвим за едно такова ново състояние на икономическия цикъл. Минаха 10 години от последния недобър период". 

Отчита се рекорда на най-дългия бичи пазар в историята, но т.нар. фактори за растеж междувременно се изчерпаха. Отвориха се някои на пръв поглед негативни, но в същност съвсем последователно очаквани търговски международни спорове. Визирам САЩ и Китай, каза Гълъбинов. "В същото време се направиха добри партньорства, подписаха се споразумения например между ЕС и Япония. Това е едно много важно споразумение за всички нас, държавите от ЕС". 

"Европейският съюз не изглежда чак толкова зле в международен търговски план. ЕС успя да се позиционира с тези две споразумения - с Канада и с Япония, въпреки че споразумението със САЩ се забавя и не знам дали ще се осъществи. По отношение на Китай също има неизвестни. Въпреки това тези две налични споразумения на ЕС дават на съюза възможност, макар и с "байпас", да реализира международна търговия при добри условия". 

Разбира се съществува и факторът Брекзит, голямата неизвестна величина, добави гостът. "Предстои да видим след месец и половина дали той ще е твърд или не. Но независимо от изхода ние можем да извлечем дивиденти". 

По думите на Гълъбинов, когато компании изтеглят производствата си от Великобритания те не заявяват директно, че е заради Брекзит, но този фактор е на лице. "И в този смисъл България има шанс да се пребори за стратегически инвеститори. Ако една автомобилна компания, например затваря производството си във Великобритания, това значи че ще отвори производство на друго място. може да е в ЦИЕ, може да е в България. Въпросът е дали можем да се преборим, защото това ни трябва на нас. Ние имаме над 200 предприятия, които произвеждат автомобилни части, следващата стъпка е да произведем един цял модел, от определена международна марка автомобили, на който да пише "Произведено в България". 

Това би сложило българската икономика в съвсем друга орбита, съгласи се събеседникът. 

Как изглежда добрата инвестиционна стратегия в такива турбулентни времена, попита Лаков. В отговор гостът каза, че "винаги трябва да се придържаме към здравия разум. Критериите за доходност и ликвидност трябва да ни водят. В такава ситуация е добре да се помисли и дали недвижимите имоти са достатъчно надеждна инвестиция. Демографията започва да бъде определящ фактор за българската икономика". 

Разочарова ли технологичния сектор инвеститорите? Задава ли се рецесионна вълна и защо? 

Повече вижте във видеото.