Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Разпада ли се балансът на силите след денонсирането на договора за ракети с малък и среден обсег

Проф. Георги Генов, преподавател МО в УНСС, Клуб Investor 09.02.2019

21:00 | 9 февруари 2019
Проф. Георги Генов, преподавател МО в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Георги Генов, преподавател МО в УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Докато няма американски ракети с малък и среден обсег на действие, няма да има и руски отговор. Това каза проф. Георги Генов, преподавател МО в УНСС, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков. От тази гледна точка опасността от конфликт в Европа с употреба на сериозни оръжия не нараства, заяви той.

„Договорът за ликвидиране на ракети с малък и среден обсег е предпоследният двустранен договор между Русия и САЩ. Вероятно отношенията между двете страни ще останат без всякаква правна уредба, тоест без всякакви политико-правни ограничения“.

Това създава възможност за нарастване на въоръженията и надпревара, която е все по-технологизирана, коментира Генов. Надпреварата вече няма да бъде само по море, суша и въздух, а и в космическото пространство, допълни той.

„САЩ казват, че актуализирано двустранно споразумение с Русия не ги устройва, тъй като редица държави усилено изграждат потенциал за ракети с малък и среден обсег на действие, което обезсмисля флотата на САЩ като средство“.

Китай е държава, която не приема да сключва съюзнически споразумения, поставящи я в равна или неравна позиция, обясни гостът.

Целия разговор може да проследите във видео материала.