Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Поставянето на ирландския въпрос в преговорите за Brexit вече се отчита като грешка

Христо Панчугов, политолог, преподавател в НБУ, Клуб Investor, 26.01.2019

21:00 | 26 януари 2019
Христо Панчугов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Панчугов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Няма как да има план Б за Великобритания и Brexit по една проста причина - Тереза Мей получи вот на доверие, а самите лейбъристи имат много сериозен проблем - те имат интерес от предсрочни избори, които да са свързани все пак с утвърждаването на лидерската позиция в нов парламент. Но те нямат интерес да се обвързват тези предсрочни избори пряко с желанието за нов референдум или с Brexit, защото това ще отблъсне потенциалните избиратели за лейбъристката партия. В новият парламент трябва да се създаде едно много интересно мнозинство, не съм убеден, че Тереза Мей би могла да сътвори такова нещо". Това посочи в коментара си Христо Панчугов, политолог, преподавател в НБУ, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков

"Това парламентарно мнозинство трябва все пак да върви в посока на преосмисляне на договора с ЕС и на сделката, която е постигната между ЕС и Великобритания, докато запазва това правителство. Нещо, което все повече изглежда невъзможно. Това би бил план Б - предоговаряне с ново плаващо мнозинство в британския парламент. То изглежда невъзможно именно защото опозицията иска да свали това правителство", така политологът описа перспективата за нов план пред Великобритания. 

Панчугов посочи още предмета на предоговаряне - това е основата на проблема в преговорите за Brexit - проблема с ирландската граница. Скоро се появи интересно мнение на анализаторите и експертите в Европа, защото било грешка въпросът за ирландската граница да стане един от трите големи въпроси, без принципно съгласие по които не може да се върви напред.

"В този смисъл целият преговорен процес, договарянето на детайлите не може да се премине, преди да се постигне споразумение по ирландската граница. Можеше това да не се поставя като въпрос от самото начало, а да бъде основната стратегия на Тереза Мей. Но тя вместо да забави, се опита да забърза процеса, като постави и други много по-конкретни въпроси, за които ЕС още нямаше готовност", изрази мнение политологът.

Докато Великобритания иска да излезе от ЕС, други две държави засилват стремежа си към единение. Целия коментар вижте във видео материала.