Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Междинните избори в САЩ диктуваха динамиката на международните пазари тази седмица

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, Клуб Investor, 10.11.2018

21:30 | 10 ноември 2018
Георги Георгиев, финансов анализатор в Карол. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Георгиев, финансов анализатор в Карол. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безспорно новината от провелите се тази седмица междинни избори в САЩ се оказа водеща на международните пазари. Трябва да се отбележи обаче, че резултатите бяха очаквани. Инвеститорите смятаха, че демократите ще успеят да мобилизират избирателите си и да спечелят Долната камара на представителите, а републиканците ще успеят да запазят Сената. Това каза Георги Георгиев, портфолио мениджър в Карол Капитал Мениджмънт, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Георгиев отбеляза, че именно това е най-добрият момент за пазарите от статистическа гледна точка.

„Когато президент от една партия и Долна камара на представителите на друга партия са били на власт, пазарите обикновено се представят изключително добре. След дълбоката корекция от последния месец и половина може би очакванията на инвеститорите ще останат положителни поне до края на тази година“.

Гостът отбеляза и причините за очаквано добро представяне на пазарите при подобна ситуация на управление в САЩ.

„Успехът на демократите ще спомогне за спирането на много реформи, предвидени от американския президент Доналд Тръмп, най-вече свързани с фискалната политика. Може би дългът няма да нарасне толкова значително и намалението на данъците няма да е основен акцент в следващите няколко месеца. Това автоматично ще намали очакванията за инфлацията в САЩ и ще успокои бързото покачване на лихвените проценти от Фед, което тревожи инвеститорите“.

Вижте целия разговор във видео материала.