Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Тепърва предстои да се засили апетитът на рисковия капитал към IT сектора в България

Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., в Клуб Инвестор, 03.11.2018

14:40 | 4 ноември 2018
 Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 година компаниите, работещи в ИКТ сектора надхвърлиха 14 хиляди, а през 2011 са били наполовина. От всички 88 сектора в икономиката, по бенчмарк на Евростат, информационният сектор в България е най-бързо растящ. Това каза Людмил Стойчев, управляващ партньор в CBN Panoff, Stoycheff & Co., в предаването "Клуб Инвестор" с водещ Ивайло Лаков. "От 2011 година историческите данни и нашата прогноза за 2020 показват удвояване на кадрите, които работят в ИКТ сектора, в който има 9 подсектора". 

Хората, ангажирани в сектора чувствително ще надминат 100 хиляди, подчерта гостът. "Това означава, че сме отворили капака на желанието на младите хора да учат информационни технологии. Сега е модерно и това е много приятно да се чуе".

"За България това е една от индустриите, които изравняват стандарта по паритет на покупателна способност със стандарта на живот на средно европейския гражданин. Самата индустрия е локирана в момента в България, но е международно конкурентна и получава проекти от цял свят".

Миналата година почти във всички сектори на ИТ индустрията ръстът е значим, доста голям, допълни събеседникът. "Това, което индустрията прави, е да се наемат малко по-ниско квалифицирани кадри и да се обучават, като самите компании инвестират значителни ресурси. Целта е да се привлече младата, силната, интелигентната част на хората, които завършват в България, както и да се върнат хора от чужбина. И това се получава. Работи". 

Ако се взимат млади хора и се инвестира в обучение, това след две или три години, когато човека стане по-квалифициран, носи печалби на компанията, а и човекът започва да получава значително по-високо възнаграждение, обясни Стойчев. 

Има ли голяма разлика в индустрията по отношение на това как се чувстват хората в различни типове компании? Кои са новите професии в ИТ индустрията, които се обособяват? Защо предстои да се засили апетита на рисковия капитал към ИТ компаниите в България?

Повече вижте във видеото.