Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Добрият инвестиционен имот би се изплатил в рамките на 17-18 години

Сима Тодорова, консултант в Адрес Недвижими имоти, Клуб Инвестор, 13.10.2018

21:00 | 13 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Един добре премерен инвестиционен имот е такъв, който би се изплатил в рамките на 17-18 години, коментира Сима Тодорова консултант в Адрес Недвижими имоти, в предаването "Клуб Инвестор" с водещ Ивайло Лаков.

"Според доклад за състоянието на имотния пазар има 7,7% ръст на цените спрямо края на миналата година. Сделки са се случвали в този период, според търсенето и предлагането. Като цени имотният пазар не забавя ръст, даже отчитаме продължаване на покачването на цените към днешна дата. Има спад в броя сделки спрямо миналата година и това показват двете последни тримесечия. Но това не пречи на ръста на цените. Обяснявам си го с това, че по-бавно се случват сделките, купувачите ги обмислят, станаха по-информирани, критериите им нараснаха. Много от тях излизат на огледи, за да се запознаят с пазара".

Пазарът разделя купувачите, обяснява Сима Тодорова. "Голяма част от купувачите купуват с кредит и солидна част от тях се осмеляват да вземат 100-процентов такъв. Използват тази ниша, която се образува на пазара, да може всеки да си позволи жилище с минимално самоучастие. Вторият тип са купувачите с повече или изцяло собствени средства, те са по-взискателни. Между 10 и 12 огледа средно са достатъчните сделки, за да пристъпи купувача към сделка", допълва тя.

"Купувачите предпочитат ипотечния кредит с инвестиционна цел, тъй като лихвите по ипотечните кредити удариха дъното си и всъщност това даде предпоставка за една добра финансова схема. Лихвите няма да скочат рязко, а плавно. Цените като цени, ако трябва да ги сравняваме, в момента са в един устойчив период, равен на този от предишната криза. Ако тогава доходите на хората са били с 30% по-ниски, сега са с 30% по-високи, а цените са еднакви с периода на миналата рецесия".

Един добре премерен инвестиционен имот е такъв, който би се изплатил от наеми в рамките на 17-18 години, категорична е Сима Тодорова. "Най-търсените имоти са двустайни и тристайни, с две или една спалня. Имотите за инвестиция най-често са за една стая. Наблюдаваме, че в Пловдив, Бургас, Търново има висок ръст на инвестиционно купуване на имоти. Това означа, че реално се сключват сделки. В големите градове освен в София пазарът върви нагоре", пояснява тя.

"Метрото в София променя цените на различни квартали. Хората, които купуват за инвестиция, се съобразяват с метрото и големите бизнес сгради. Район като Овча купел ще е доста облагороден благодарение на университета и на това, че метрото ще минава от там. Там цените още са сравнително по-ниски, но той започва да представлява интерес за купувачите и отчита бум на строителството. Цените ще растат в централните райони като Изток, Изгрев, Лозенец, тъй като това са райони, които запазиха и зеленина освен новото строителство. В Младост и всички райони с метро – също. Спадът на цените зависи от интереса на купувача. Това, което може да наблюдаваме като отлив от 2019, ще е при панелното строителство, но то не е районирано, а като тип строителство. Ако банките повишат лихвите, това ще даде отражение на ЕПК строителството, защото финансирането по него ще е по-малко от страна на банките".

Консултантът в Адрес Недвижими имоти разкрива, че предлагането е доста по-малко от търсенето. "При наемите цените не би трябвало да тръгват надолу. Непрекъснато пристигат хора в София, независимо дали учат, работят тук. Бизнесът е концентриран в София. Често в работата си срещам наематели и в един момент те решават, че вноската по един кредит е почти равна на наема им и затова пристъпват към покупка. Като цяло предлагането на наеми е по-малко от търсенето и търсене за наемане на имоти в София има. За пазара извън София и в курортните местности ситуацията е специфична – на много места се случват сделки на добри цени - има затворени имоти на чужденци, които не се продават. Има имоти, които са намалили стойността си към днешна дата, ако са купени преди 7-8 години. И там има ръст на сделките на реални цени и ново строителство", разяснява Сима Тодорова.

Офис площи в София има, отдават се добре. Търговските площи не смятам, че ще претърпят рецесия на пазара в краткосрочно бъдеще, обобщава гостът.