Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България има нужда от нов модел на икономически растеж

Проф. Ганчо Ганчев, икономист, Клуб Investor, 15.09.2017

20:30 | 15 септември 2018
Проф. Ганчо Ганчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Ганчо Ганчев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настоящият модел на икономически растеж в България е от 1997 г. Той беше създаден основно, за да се справи успешно с овладяването на хиперинфлацията тогава. Към настоящия момент този модел не  е променян, а мерките в него не са подходящи за дългосрочно насърчаване на икономиката в страната. България има нужда от нов модел на икономически растеж. Той трябва да позволи най-вече решаването на базовите проблеми, които икономиката има. Това каза проф. Ганчо Ганчев, икономист, в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков

Според проф. Ганчев основните въпроси пред България са промяната на макроикономическия модел и излизането ѝ от валутния борд. Той посочи, че това би могло да се случи чрез присъединяването на страната към еврозоната или чрез създаването на централна банка у нас, подобно на модела на голяма част от страните членки на Европейския съюз. 

Гостът посочи още, че страната има голяма нужда от насърчаване на чуждестранните инвестиции. Той добави и изоставането на България при въвеждането на нови технологии, което иначе се случва именно чрез подобни инвестиции. 

„Липсата на инвестиции у нас е свързана с цялостния социален климат в страната – стабилността на законите, правораздавателната система и липсата на прозрачност в действията на правителството. Чуждите инвеститори не се чувстват сигурни, за да влагат големи ресурси у нас“. 

Според госта създаването на институционална рамка, която да гарантира правилното прилагане на закона, би насърчило инвестициите в България. 

Проф. Ганчев засегна също и темата за образованието като част от проблема. Той посочи, че българската образователна система трябва да е подготвена да създава достатъчно квалифицирани кадри за новите отрасли. 

Гледайте видео материал с целия разговор.