Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Близкият Изток - поле за премерване на въоръжените сили

Д-р Боян Хаджиев, УНСС, Клуб Investor, 02.06.2018

21:08 | 2 юни 2018
Обновен: 10:08 | 3 юни 2018
Д-р Боян Хаджиев, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Боян Хаджиев, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Наблюдаваме шахмат, монополи, покер и още много игри, събрани в Близкия Изток. Той се превръща в една арена за премерване на въоръжените сили, на новите технологиите, на хибридните подходи както на великите сили, така и на регионалните играчи. В момента най-горещият конфликт е в Сирия, но всички останали държави около Сирия също имат своите проблеми. Това коментира д-р Боян Хаджиев, преподавател в УНСС, в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„От по-теоретична гледна точка все пак в международните отношения наблюдаваме едни цикли на 100 години. След 2008, след икономическата криза, след втория мандат на Джордж Буш Младши, изведнъж се оказа, че САЩ изпаднаха в сериозен упадък. И това създаде вакуум на власт. Особено силно се усети това в Ирак през 2003 година, когато интервенцията в страната трябваше да доведе до съвсем различно бъдеще на тази държава. През 2010 арабската пролет създаде още по-сериозни проблеми поради това, че наглед стабилни държави изведнъж бяха поставени под натиска на своите общества, които поискаха някаква промяна. Тази промяна не дойде такава, каквато хората я поискаха. А изведнъж се превърна в сериозни вътрешни конфликти поради липсата на способности на тези държави и институции да отговорят на исканията на хората“.

По думите му от своя страна великите сили и големите регионални играчи са потърсили начин да премерят своите способности на гърба на тези конфликтни точки.

„И оттогава досега наблюдаваме точно такъв сблъсък“.