Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Европа - континент на имиграцията

Франсоа Еран, социолог и философ, Колеж дьо Франс, Клуб Investor, 26.05.2018

21:07 | 26 май 2018
Франсоа Еран, социолог и философ, Колеж дьо Франс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Франсоа Еран, социолог и философ, Колеж дьо Франс. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз като цяло приема пропорционално на населението си повече емигранти от САЩ. Това заяви Франсоа Еран, социолог и философ, Колеж дьо Франс, в интервю за Силвия Грозева за предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му, обаче, вътре в ЕС страните са на напълно различно мнение за приемането на бежанци. 

"Трябва да се гледат не абсолютните цифри, а съотношенията на бежанците спрямо населението на всяка една страна. Тогава виждаме, че Швеция е начело, а Полша е в края на класацията", коментира Еран.

Той допълни, че постоянно се говори за Унгария на Орбан, но всъщност във всички бивши социалистически страни картината е горе-долу една и съща. Слабият прием на бежанци може да се обясни с исторически причини и липса на навици към имиграцията.  

Еран посочи, че въвеждането на единна политика по имиграцията в Европа на този етап е изключително трудно.

Той коментира и предложението на Макрон за намаляване на времето за получаване на отговор за убежище. По думите му реформата е сравнително умерена. Той изтъкна, че тя засяга най-уязвимите кандидати за убежище. Те трябва да имат добър адвокат и да са доста добре информирани, за да могат за 15 дни да направят заявление и да получат решението на съда по предоставяне на правото на убежище.

Еран отбеляза и различията между Франция и Германия относно имиграцията. 

"Франция е специализирана в обикновена имиграция, докато Германия е много по-силна в способността си да се справи с извънредната имиграция", каза той. 

Вижте целия разговор във видоето