Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Темата за обединението на двете Кореи продължава да е на дневен ред

Доц. Евгений Кандиларов, политолог и преподавател в СУ, Клуб Investor, 26.05.2018

21:03 | 26 май 2018
Доц. Евгений Кандиларов, политолог и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Евгений Кандиларов, политолог и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Създаването на атмосфера на диалог и затоплянето на отношенията между Сеул и Пхенян в най-добрия случай може да завърши с обединяването на двете Кореи. То може да се случи под формата на китайския вариант: една държава - две системи. Това коментира доц. Евгений Кандиларов, политолог и преподавател в Софийския университет, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му стремежът на Северна Корея е да постигне максимално изгодна ситуация, при която режимът ще си гарантира сигурност от гледна точка на управлението и същевременно ще извлече максимални облаги от обединението. Според Кандиларов големият залог е тази обединена Корея в чия орбита ще гравитира - на Китай или на САЩ. 

"От гледна точка на САЩ това е голямо предизвикателство, защото един такъв процес на диалог означава реално изтегляне на военно-политическия потенциал, с който страната разполага в южната част на полуострова", коментира политологът. 

По думите му една обединена корейска държава, обхващаща ядрения потенциал на Северна Корея и технологичните възможности на Южна Корея, би се превърнала в сериозен играч, който е в ущърб на интересите на Япония. Той допълни, че макар Токио да се държи плътно за Вашингтон, неговите естествени търговско-икономически интереси са на континента, а не в САЩ. 

"В целия този процес говорим за Южна Корея като за най-верния съюзник на САЩ, но това съвсем не е така и наблюдаваме противоречия между тях", посочи още Кандиларов. 

Вижте целия разговор във видеото