Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Балканските вина - категория, превръщаща се в моден тренд

Галина Нифору и Константинос Лазаракис в Клуб Инвестор, 19.05.2018

14:20 | 20 май 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Международният винен конкурс BIWC се организира за седма поредна година в София и интересът към него расте, както от страна на международното жури, така и от публиката и вносители и търговци. Той се провежда на 19 и 20 май. Мострите за конкурса тази година са рекорден брой - 700 вина от 11 държави, обяви Галина Нифору, дир. на Балкански винен конкурс и фестивал BIWC, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.  

"Ако погледнем света на виното днес има много държави, които искат да добият по-голяма популярност на международните пазари. Пътувал съм много из Балканските страни виждам, че те имат много общо помежду си от гледна точка на вината и това, което решихме заедно, е да направим едно такова събитие, което да обедини всички под една шапка. повечето балкански страни са доста малки самостоятелно и обединявайки ги под една шапка, какъвто инструмент е конкурса и фестивала, би допринесъл много повече за тяхното позициониране и промотиране навън", каза от своя страна Константинос Лазаракис, Master of Wine, председател на BIWC.

За времето на съществуване на конркурса ние успяхме да направим възможна категорията "Балканско вино", тоест вносители в САЩ и в други страни вече търсят балканско вино, като се разбира, че ще бъде от България, от Сърбия, от Гърция, от Румъния и т.н., но тази категория вече съществува. Това се превръща в моден тренд и мисля, че сме на много добър път, подчерта Нифору. 

Хората започват да разбират повече от вино, интересуват се. Започват да пият повече качествени вина и това е вдъхновяващо, подчерта Лазаракис. 

По какво се различава пазарът на вино в Гърция и в България? Как и къде се продава българското вино на външните пазари и на вътрешния пазар?

Повече вижте във видеото.