Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Западните Балкани - защо ролята на свързаността е ключова?

Бранимир Ботев в Клуб Инвестор, 19.05.2018

13:38 | 20 май 2018
 Бранимир Ботев, директор на Европейския институт за стратегически анализи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бранимир Ботев, директор на Европейския институт за стратегически анализи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата на върха за Западните Балкани безусловно носи поне три неща за България. Това каза Бранимир Ботев, директор на Европейския институт за стратегически анализи, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.  

На първо място това е ядрото от центъра на българското председателство, на второ място това е тема, която България успя да повдигне, да я сложи в дневния ред на председателството и да я изведе на преден план - темата за Западните Балкани, поясни Ботев. "На трето място това е тема, която има естествено продължение и България може да изиграе своята централна, водеща роля. Не само като генератор на самата идея и концептуално осъществила я по време на председателството, но и като страна, която от тук нататък може да води по-нататъчната реализация на идея за процеса на приобщаване на Западните Балкани в ЕС". 

"Това е безспорен успех на външната политика на България. Безспорно натежава по отношение и на ролята на България в рамките на председателството. Това издига и рейтинга на министър-председателя Бойко Борисов, който е в центъра на вниманието и успя да се справи с тази изключително напрегната ситуация с много очаквания и много отговорности, които бяха възложени върху него". 

На въпроса защо на преден план бе изведена т.нар. свързаност гостът обясни, че това е ключовата дума на самата среща, защото няма друга дума, която да съчетава по подобен начин, и икономически, и политически, и перспективни нюанси на развитието на региона. "Тази свързаност означава най-сетне географските, политически и цивилизационни граници, които бяха налагани в продължение на стотици години от една или друга политическа сила от Великите сили или от едно или друго развитие в региона, най-сетне да бъдат стопени". 

"Да стане пределно ясно, че Западните Балкани и Балканите като цяло, са неделима част от историята на цивилизацията и бъдещето на Европейския съюз".

Тази свързаност би трябвало да ускори този процес, подчерта събеседникът. "Когато говорим за свързаност, ние говорим за инвестиции, говорим за инфраструктурни проекти, говорим за сливане на икономическите перспективи и на пазара в региона. Всичко онова, което би тласнало региона напред и би стимулирала една кохезия, и на регионално ниво и в рамките на една обща кохезия на Европейския съюз".

На политическо ниво България свърши "прекрасно своята работа", каза още Ботев. "Но стигаме до инструменталната част на нещата. Тоест, политическата роля на България бе добра, наситена и добре отиграна. Големият проблем е, че асоциирането на Западните Балкани изисква своята структура, функции и инструментална трасировка - пътна карта, която някой трябва да отиграе".

"Това, което до този момент, бе заявено като някакъв финансов ресурс, който евентуално може да бъде предоставен в рамките на следващия планов програмен период в никакъв случай не е стратегия, въпреки че бива наричано стратегия. Стратегия е друго. София трябваше да поиска и не е късно до края на председателството да поиска да бъде център на този процес. Как? Като се създаде един мониторингов център на ЕК тук, в София, който да бъде координационният център на процесите за присъединяване на Западните Балкани, защото това ще бъде процес, който да трае още минимум 15 до 20 години".

Повече вижте във видеото.