Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Гърция изпи горчивата си чаша

София Касидова в Клуб Инвестор, 24.02.2018

21:30 | 24 февруари 2018
София Касидова, съветник по финансова стратегия в Българската банка за развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
София Касидова, съветник по финансова стратегия в Българската банка за развитие. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Третата, поредна, програма за спасение и стабилизация на Гърция приключва през август, но нещата не са съвсем лесни и безобидни. Това каза София Касидова, съветник по финансова стратегия в Българската банка за развитие, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Какво се случи през всичките тези 8 години, през които Гърция бе в една програма на постоянни мерки и реформи. Тече трета спасителна програма, две орязвания на дълга, очаква се трето. Гърция измина дълъг път. От една страна бунтар, която не искаше да спазва правилата наложени от международните кредитори, в една страна, която се дисциплинира и започна да изпълнява ускорено пакета от реформи, каквито бяха наложени от кредиторите". 

Гърция изпи горчивата си чаша, подчерта Касидова. "Огромен товар понесе гръцкия народ. 25% спад на БВП има през тези години, 450 хиляди млади, образовани хора са напуснали страната, за да търсят препитание. За една страна в криза това е огромен натиск". 

"Но Гърция ускори реформите, например на няколко пъти бе намаляван размера на пенсиите, намалявани бяха и праговете за необлагаем минимум за ДОО. И преминавайки през този последен етап от програмата тя продължава да прилага пакета от мерки. Дори през август да излезе от тази програма, тя има пакет от мерки, които са подготвени, а именно - приватизация".

Вижте целия коментар.