Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Технологиите в медицината се фокусират върху превенцията и лечението в ранен стадий

Александър Милев, изпълнителен директор на Proxiad SEE, в "Клуб Investor", 21.06.2024

19:30 | 23 юни 2024
Обновен: 17:36 | 24 юни 2024
Автор: Галина Маринова

В развитието на медицината и технологиите в момента много голям фокус е превантивната медицина и лечението на заболяванията в съвсем начален стадий на развитие. Устройствата, които следят различните жизнени показатели, вкл. и смарт часовници, пръстени, гривни за мониторинг, могат да бъдат много точни, а освен това те непрекъснато се подобряват. Това каза Александър Милев, изпълнителен директор а Proxiad SEE, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Повод за гостуването на Милев бе създаденото дружество Proxiad Health Tech.

Здравеопазването и технологиите, свързани с него, представлява необятен океан от възможности и тепърва предстои да се развива в много различни посоки - било то по отношение на принципи на лечение, измисляне на нови лекарства, подобряване на цялата процедура, скъсяване на времето, подобряване на качеството, каза гостът. "Възможностите в сектора на здравеопазването са много и го правят доста интересен -  може да се работи в много голям спектър, но с появата на изкуствения интелект нещата отиват на друго ниво, защото ако до момента секторът се е движил с едно темпо, с изкуственият интелект той се ускорява многократно. Много неща, които преди са изглеждали невъзможни, сега са напълно реалистични, а голяма част от нещата са вече факт и са налични. Много хора си мислят, че те са в бъдещето, но те са настоящето". 

"Ние правим комуникацията между различните устройства в медицината, например хардуерни устройства като апарати за обдишване, за следене на различни жизнени показатели, ехографи и т.н. Данните се събират и агрегират и впоследствие дават смислени препоръки на лекарите, както и нотификации и напомняния, които могат да са изключително ценни за медицинските лица и кадри". 

Вече има готови продукти и работим с чуждестранни клиенти, които вече са налични на пазара в целия свят. Ние правим комуникационните драйвери за тях и те вече са налични в болниците по света, включително и в България. Имаме нишова експертиза, която е рядко срещана на пазара и обикновено клиентите са тези, които ни търсят чрез запитвания, каза Милев. "Сертифицирани сме за работа в тази ниша, с тези устройства. Не можеш просто да започнеш да работиш с тях, а трябва да си в крак с всички регулации, които с сферата на здравеопазването са много сериозни."

 В Proxiad за региона, работят 250 човека в България и Северна Македония, сподели предприемачът, "като сме част от по-голяма френска група, която наброява 1300 човека, а в сектора на здравеопазването в момента имаме 45 човека, които работят по няколко проекта". "Нещо, с което много се гордеем, е, че успяхме да върнем няколко човека от чужбина, които до момента не са намирали подобна реализация в България - позиция, която обединява света на технологиите и на здравеопазването". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.