Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дончев: Пазарът може би влиза в капана да очаква същия ръст на Nvidia в бъдеще

Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт", "Клуб Investor", 15.06.2024 г.

21:33 | 15 юни 2024
Обновен: 10:51 | 18 юни 2024
Автор: Даниел Николов

Пазарите се надяваха, че Федералният резерв ще продължи с добрите новини за лихвите след по-доброто от очакваното измерване на инфлацията в САЩ, но централната банка остана твърда, че напредъкът не е впечатляващ. Фед може да даде по-ясна картина за лихвите след още два месеца на данни, като ще се следи и събитията на трудовия пазар, където има леки индикации за охлаждане. Това коментира Даниел Дончев, изп. директор на "Експат Асет Мениджмънт", в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Пазарът реагира положително на данните за инфлацията и сравнително неутрално на изказванията на Федералния резерв; като цяло пазарът се обнадежди от това, че инфлацията започна да спада значително - това повлия позитивно на най-големите технологични компании, които имаха доста солиден ръст през седмицата."

Включването на ChatGPT в iPhone беше двигателят на ръста при Apple, докато Nvidia продължи да поскъпва след по-добрите финансови отчети; положителните оценки на анализаторите също гонят цената на производителя на чипове за AI нагоре, коментира Дончев.

"Ако преди година и половина от всички анализатори на компанията около 40% бяха с препоръка да се купува тази акция, в момента над 90% казват, че тя е за покупка, въпреки че цената е направила грандиозен ръст... Може би самите анализатори влизат в капана да екстраполират сегашния ръст за много по-далечен период във времето, което не е много вероятно да се случи, защото сегашната ситуация е прекрасна за Nvidia - нямат конкуренция, AI бумът е налице."

Цената на Nvidia излиза от традиционните измерители, но самите печалби и приходи на компанията наистина нарастват значително, каза Дончев и добави, че в по-дългосрочен план ще започне да се появява и стабилна конкуренция.

Спадът в търсенето на електромобили не оказва внезапен ефект при металите за батерии - кобалт, литий, никел - което може да се промени, ако спадът се задържи. Петролът поевтинява заради прогнозите за по-ниско търсене, като ръстът на икономиката на САЩ леко се забавя. Очаква се и забавяне в търсенето на индустриални метали в Китай.

В коментар за обявените повишени мита за внос на китайски електромобили в ЕС, Дончев каза, че това е превантивна мярка, тъй като те все още не са стъпили сериозно на пазара на континента.

"От една страна, протекционизмът работи и [европейските държави] ще опитат да запазят собствените си компании; от друга - добре е и европейските производители да се замислят дали могат да се конкурират с китайците. За да продължиш на пазарен принцип, трябва да се опиташ да оптимизираш производството, за да видиш можеш ли да се конкурираш - при цените на тези европейски и китайски автомобили има съществена разлика."

Акциите на френските банки се сринаха с около 10% заради създалата се нестабилност след европейските избори и обявените предсрочни избори от президента Еманюел Макрон. Това стана на фона на първото понижение на високите лихви в Европа, което до момента помагаше на банковия сектор, каза Дончев.

"Традиционно, колкото са по-високи лихвите, толкова банките могат да правят по-добър марж... Ако погледнем печалбите им през дългия период на ниски лихви и сега - през последните две години - печалбите им са драматично по-високи в момента. Високите лихви помагат, но процесът по намалението в Европа вече започна, не е ясно до края на годината дали ще продължи или ще се отложи за 2025 г. Но в малко по-средносрочен план не е добра новина за банките, че лихвите ще се понижат."

Голяма част от положителните новини за пазарите вече са изконсумирани, оптимизмът на инвеститорите е на високи нива и това, съчетано с обичайните ниските нива на търговия през летните месеци, забавянето на икономиката на САЩ, може да причини корекция през лятото до 10%, коментира Дончев. Ако има намаление на лихвите в САЩ, то ще е през октомви-ноември.

Какво се случва около биткойн, какви са движенията при златото може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.