Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Мицотакис: Убеден съм, че Урсула фон дер Лайен ще остане начело на ЕК

Интервю с Кириакос Мицотакис за Bloomberg, излъчено в предаването "Клуб Investor" 15.06.2024 г.

21:02 | 15 юни 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Министър-председателят на Гърция, Кириакос Мицотакис, даде интервю за Bloomberg, преведено и излъчено в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.  в което обсъди резултатите от последните избори в страната и влиянието на неговата партия. Въпреки че партията му спечели изборите с 28% от гласовете, Мицотакис призна, че този резултат е по-нисък в сравнение с предишните избори. Той обясни намалената подкрепа с избирателната умора и икономическите предизвикателства, като високите разходи за живот.

Мицотакис подчерта, че „Нова демокрация“ остава доминираща политическа сила в Гърция и че предстоящите три години без избори ще бъдат използвани за агресивни реформи. Той отбеляза, че неговата партия се е справила по-добре от други управляващи партии в Европа, които са претърпели значителни загуби.

По въпроса за възхода на крайнодесните партии в Европа, Мицотакис коментира, че европейският център е издържал по-добре от очакваното, въпреки че в страни като Франция и Германия има увеличено влияние на крайнодесните. Той отбеляза, че основната коалиция между Европейската народна партия (ЕНП), социалистите и либералите остава най-голямата сила в Европейския парламент.

Мицотакис не коментира вътрешнополитическите решения на френския президент Еманюел Макрон, с решението му да разпусне парламента в страната, но подчерта важността на силното проевропейско партньорство между Гърция и Франция.

„Това, за което ме е грижа, е да се уверя, че гласа на французите и чут ясно и силно на масата на Европейския Съвет и че Франция остава про-европейска сила. Например, с президента Макрон сме на едно мнение относно проблеми като засилването на европейската защита. Както вероятно знаете, аз съм голям почитател на идеята за проект водеща европейска защита. Може да бъде инициатива за европейска противоракетна отбрана, която да бъде финансирана чрез общоевропейски заем. Франция подкрепя такъв тип инициативи.“

Той изрази увереност, че Урсула фон дер Лайен ще остане председател на Европейската комисия и ще получи широка подкрепа от Европейския съвет.

"Абсолютно съм убеден, че Урсула фон дер Лайен ще остане председател на Европейската Комисия. Тя е нашия кандидат, ние сме най-голямото политическо семейство. Мисля, че ще получи пълна, ако не и единодушна подкрепа от Европейския Съвет. Ще успее да събере отново мнозинство в Европейския Парламент."

По отношение на икономиката на Гърция, Мицотакис посочи значителния напредък на страната и намаляващия дълг. Той отбеляза, че Гърция вече не е причина за притеснения в еврозоната и че икономиката е добре диверсифицирана, със силен фокус върху инвестиции в зелени и дигитални технологии. Той обаче подчерта, че е важно растежът да бъде устойчив и да не компрометира околната среда.

Мицотакис подчерта, че целта му е да продължи реформите и да осигури устойчив растеж, като се фокусира върху намаляване на безработицата и увеличаване на заплатите, което ще бъде отразено в реалния живот на хората в Гърция.

„В това отношение, много от основните реформи, които прилагаме в момента – от реформата в правосъдието, през проблемите с активните политики на пазара на труда, се опитваме да променим микса на гръцката икономика и да направим така, че тя да може да отговори на света, който е пълен с все повече предизвикателства.“

Цялото интервю вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.