Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Местните избори в България отново ще минат под диктовката на националните

Георги Киряков, политолог, в "Клуб Investor", 30.09.2023

22:30 | 30 септември 2023
Обновен: 01:24 | 1 октомври 2023
Автор: Галина Маринова

Проблемът, за пореден път в България ще бъде, че местните избори ще минат под диктовката на националните избори. Ще се мултиплицират по места битките, които се състоят в момента на национално ниво. Това е огромен проблем за местната власт. Огромен проблем за хората. На геополитическата голяма карта облаците са плътни и мрачни, защото авторитарните лидери искат ревизия на следвоенния ред и не може да се изключи сценарият, в който в не много далечно бъдеще светът ще стигне до своето самоунищожение, не заради климатичните промени, а заради човешкия фактор. Това каза политологът Георги Киряков в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Това виждам и в кампанията в София при кандидата на ГЕРБ-СДС и при кандидата на ПП-ДБ. Те в момента са в оправдателен режим, не за това какво са свършили по време на последните четири години в местната власт, а за единия заради това, че негови роднини - майка, баща, чичо, вуйчо, леля и т.н. са били служители на Държавна сигурност, а другият, че бил протеже на ГЕРБ в национална телевизия. Но това е търсена провокация и похват. Отклонява се вниманието от местните теми. Хлъзва се дебатът в посока, която няма нищо общо с асфалтирането на улиците, с озеленяването на градините, с правенето на детски площадки". 

За локалните кметове гостът коментира, че има интересни имена от гледна точка на това, че ги издигат определени партии. "Иначе това какво ще промени в съответния регион е отделен въпрос. Няма районен кмет, който с властта си да успее да промени така нещата, че да бъде припознат и харесан за следващ мантат, защото цялата власт е в Общински съвет и в кмета на голямата община. Районният кмет няма никаква власт. Парите, които му се отпускат са от общинския бюджет, а той се разпределя от Столичен общински съвет". 

"Огромният проблем в София е, че става дума за управление на местни общности - или му даваш пари и власт, или го назначаваш. Сега решихме, че в името на демокрацията е по-добре районните кметове да се избират, но им орязваме всичките властови, включително и финансови възможности. Това означава, че те са избираеми бюрократи, от които нищо не зависи. Четири години стоят, взимат си заплатата и ако са по-активни могат да направят някакви ПР-кампании за себе си, но не могат да направят нищо за района, който управляват без санкцията на кмета". 

За международната обстановка политологът коментира, че това е "сложна геополитическа игра", която дори не може да се нарече "голяма шахматна дъска". "Трябва да се наблюдават глобалните процеси, свързани в момента с опита за разделянето на света на две", добави той. От едната страна стоят Западните, а от другата авторитарните режими, които започват да се споразумяват помежду си за влияние. 

Според руската пропаганда от едната страна са евро-упадъчните сили, който са в низходящ тренд и едва ли не загиват, а от друга страна са виталните, нови, автократични режими, поясни Киряков. "И тази битка върви в момента не само на европейско ниво, а на световно ниво и определя геополитическите процеси, включително в държави като Словакия, в Унгария, в Австрия". 

Едно от събитията, които са ключови и са част от поредица от събития, които ще се случат от тук нататък е това, което се случи с Армения и с Нагорни Карабах и Азербайджан, подчерта Георги Киряков. По думите му това, което се случи там, бе подялба на територии на влияние между две сили - Турция и Русия. Преминава се от един свят, в който всичко се определяше на базата на някакъв консенсус между много държави, не само великите сили, не само петорката от Съвета за сигурност, но и от други държави, които бяха най-малкото търсени за консултации за решаване на глобални проблеми, към нов модел, който се стреми да се наложи - авторитарните режими започват да се споразумяват помежду си.  

Опитът на авторитарни лидери в света да променят глобалния ред от една страна и възходът на AI, който в комбинация със социалните мрежи е способен да прокарва фалшиви новини и да промива мозъци - всичко това сериозно клати демократичните устои, съгласи се гостът. 

"Тези тенденции могат да докарат света до ръба на самоунищожение. Трябва да се прояви сериозен здрав разум, включително и от тези авторитарни лидери, за да си дадат сметка към какво тласкат този свят. Какво ще се случи на Земята, като надделее техният дневен ред? Как ще се справят със световните проблеми? Техният ред се базира на двустранни сделки между авторитарни лидери за поделяне на ресурси, в това число на земя, в това число и на хора".

Целта е ревизия на следвоенния ред, който искат да разрушат и който трябва да бъде запазен, не заради това, че САЩ са най-великата демокрация в света, а заради човешкото достойнство, заради човешката свобода и желанието на много хора да бъдат зачитани и оставени да се развиват според техните представи така, както искат, подчерта Киряков. 

"Не може да се изключи сценарият, при който в не много далечно бъдеще светът ще стигне до своето самоунищожение, не заради климатичните промени, а заради човешкия фактор". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате  тук.