Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Френският бизнес разширява присъствието си в България

Стефан Дьолае, президент на ФБТИК; Фабиен Офрештер, вицепрезидент web3, Vivendi; Давид Пренсе, директор на Binance Франция, "Клуб Investor", 23.09.2023 г.

21:01 | 23 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Френският бизнес се чувства добре в България, като реинвестира и разширява производствата си. Това коментираха представители на бизнеса пред Силвия Грозева за Bloomberg TV Bulgaria.

"Имаме много интерес от страна на френски компании в областите с висока добавена стойност, например авиационната индустрия, машиностроенето и финансовите услуги... Framatom вече подписа договор с България за доставка на ядрено гориво. EDF също води преговори по редица въпроси. Veolia току-що удължи концесията си чрез Софийска вода", каза Стефан Дьолае, президент на ФБТИК.

Имаме инвеститори като Schneider, Latecoere, Soufflet които продължават да инвестират в България, a през октомври се очаква делегация от MEDEF с над 130 бизнес лидери, каза Дьолае.

Генеративният изкуствен интелект ще опрости достъпа до Web3 в страни като България, където образованието е много важно. Човек може да си представи генеративният интелект като гаранция за развитието на технологиите, на Web3, финтех и други, каза Фабиен Офрештер, вицепрезидент web3, Vivendi.

"От една година много се говори за изкуствения интелект, особено за генеративния изкуствен интелект, макар че го няма много.  Не става дума за технологията, а за решенията, които се предлагат на човека, на клиентите и на гражданите. В образованието, например в Havas University от години са въведени и се използват алгоритми, базирани на изкуствения интелект. Нищо ново", каза той.

Вече цялото образование е включено в дигитализацията и изкуственият интелект вече все повече се използва, без значение дали го забелязваме или не, добави Офрештер.

България е много интересна, защото може да се види за какво се използва крипто - 18% от населението в България има крипто, което е два пъти повече, отколкото във Франция, каза Давид Пренсе, директор на Binance Франция.

"Когато се установяваме в дадена страна, в дадена икономическа зона, забелязваме как екосистемата сама се ражда. Забелязваме как покрай нас се раждат компании. Освен това работим и чрез образованието. Имаме платформата Binance Academy. Пускаме продукта си на регионален принцип и го адаптираме на местния пазар. Накрая с цел децентрализиране, ние инвестираме в проекти."

Как се чувства френският бизнес в България, кой трябва да плати за интеграцията на изкуствения интелект, какво бъдеще чака биткойн може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.