Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Мекото кацане на икономиката на САЩ може да се окаже челен удар

Георги Георгиев, портфолио мениджър Карол Кепитъл Мениджмънт, "Клуб Investor", 23.09.2023 г.

21:30 | 23 септември 2023
Обновен: 09:44 | 25 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Федералният резерв на САЩ отново изненада пазарите, но не като запази лихвите, а с агресивната си позиция, че икономиката на САЩ ще продължи да функционира добре в условията на високи лихви за дълго време. Тепърва на пазарите ще се виждат пълните ефекти от покачването на лихвите и изтеглянето на ликвидност. Това коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър Карол Кепитъл Мениджмънт, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Фед започнаха да адаптират очакванията си нагоре за икономическия ръст, тъй като признаха изключително стабилната икономика и потребител в САЩ, ниското ниво на безработица, и адаптираха очакванията си, че БВП през следващата година и през 2025 г. се очаква да нарасне от последната прогноза; в същото време очакват инфлацията да падне до 2%. На базата на тези очаквания тезата "високо за по-дълго време" започва вече тотално да доминира на пазара и оказва влияние на пазарните участници."

Джером Пауъл каза, че стъпките на Фед на практика противоречи на сценария за меко кацане на икономиката и това вече не е основният сценарий, напомни Георгиев.

"Пауъл не каза кой е основният сценарий. Голямото противоречие идва от факта, че те очакват ръст на икономиката и в същото време да оставят лихвения процент на по-високи нива."

В Китай има първи знаци, че икономиката се възстановява, но все още не може да се каже дали това е за постоянно. Секторът на услугите в САЩ продължава да е изключително силен за разлика от производството, със силен технологичен сектор. Проблемите в Германия оказват негативен ефект върху представянето на Европа.

"Логично е да видим по-слаба икономика в Европа, но и за САЩ сценарият показва, че реално след толкова дълго време оставяне на лихвите на такива нива, в един момент ударът и това меко кацане, което всички чакат, всъщност се оказва челен, тъй като бизнесът много бързо се пренастройва и започва да уволнява и съкращава работна ръка, което води до рецесия. Повечето очаквания - поради стимулите, които видяхме - изместиха рецесията за следващата година."

Пазарните участници смятат, че Фед ще бъде принуден да намали лихвата два или три пъти през 2024 г., каза Георгиев.

Ръстът в цените на петрола през последния месец и засилващият се долар допълнително увеличават инфлацията в Европа, като ефектът ще се усети пълно от един до три месеца. 10% ръст на цената на петрола се отразява сравнително слабо върху основния CPI, но има голямо влияние върху цялостната инфлация и очакванията за инфлация в САЩ.

"От началото на годината - от януари до август - петролът действаше позитивно за намаляване на инфлацията, но сега имаме обратния сценарий. Това рязко поскъпване на петрола ще даде неминуемо негативен ефект върху инфлацията през следващите няколко месеца."

Какво доведе до ръста на петрола, как се представят българският и румънският пазар може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.