Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има подмяна на генералите - Nvidia влиза и ще бъде това, което беше Apple

Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, "Клуб Investor", 03.06.2023 г.

21:32 | 3 юни 2023
Обновен: 09:33 | 6 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Постигането на сделка за тавана на дълга на САЩ и преговорите преди това не развълнуваха особено пазарите, които през последните седмици са съсредоточени само върху изкуствения интелект (AI) и скокът в акциите на Nvidia. Американската компания заложи силно на AI и оценката и достигна 1 трилион долара, докато на най-близките ѝ конкуренти все още им липсва нейното ноу-хау. Това коментира Георги Георгиев, портфолио мениджър в Karoll Capital Management, в ефира на предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Очевидно имаме подмяна на генералите. Nvidia влиза и ще бъде това, което беше Apple. Nvidia може да остане много дълго време на тези оценки и съотношения, на които се търгува - нека не забравяме Amazon от 2000 до 2010 г., когато дори не правеше печалба и се търгуваше на баснословни съотношения, но това не пречеше на цената на акцията да расте. Тази мания и насочване на интереса на инвеститорите изцяло към AI е очевидна и се получава балонизиране в един момент."

Седемте топ технологични компании сесредоточават в себе си цялата доходност на S&P500 от началото на годината; без тях индексът щеше да е с негативна доходност, каза Георгиев.

Предстои период на много бърза промяна в AI сферата и в различните сектори на чипове, облак и услуги като дигитални асистенти. Гиганти като Microsoft, Google и Amazon вероятно ще са сред печелившите, но има и много други, които могат да се възползват, бидейки по-гъвкави, а и очакваме отговора на Apple, каза Георгиев.

Проблемите на имотния пазар в Швеция и високите лихви обясняват защо Европейската централна банка издаде преудреждение за срив в сектора тази седмица. Срив в Швеция ще се отрази на всички имотни пазари в Европа, каза Георгиев, като ЕЦБ наблюдава внимателно и ефектите от намаляващото ниво на инфлация в еврозоната и рецесията в Германия.

"Рецесията в Германия беше очаквана... Продължава да стои на дневен ред колко бързо ще се възстанови Китай. След забавянето през предишните няколко месеца, сега беше отчетено, че средните и малки бизнеси в Китай отново се събуждат и има положително развитие през последния месец. Ако Китай не изпадне и успее да се върне по-бързо на пазара, това може да бъде подкрепяша новина за световната икономика от гледна точка на глобалния растеж, който се очаква да дойде оттам."

Всички активи отчитат рецесия, освен акциите - заради AI - каза Георгиев. Суровините коригираха значително и вече отчитат по-мека рецесия, като може да се очаква поскъпване със съживяването на Китай. Такова поскъпване - заедно с ръст на цените на петрола - ще принуди централните банки да задържат високите лихви по-дълго, за да овладеят инфлацията.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Материалът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да намерите тук.